وبلاگ

کاربرد لوله های مانیسمان در صنعت پتروشیمی چیست ؟

کاربرد لوله های مانیسمان در صنعت پتروشیمی چیست ؟

چرا لوله‌ های مانیسمان در صنعت پتروشیمی اولویت دارند

صنعت پتروشیمی از چندین سال پیش تا کنون، جزء مهم ترین و پایه ای ترین صنایع هر کشوری به حساب می آید. در صنایع پتروشیمی، فرآیند های مختلف و گسترده ای جهت تولید محصولات مختلف شیمیایی انجام میگردد که مورد نیاز جوامع مختلف است. این محصولات تولید شده شامل موارد مختلفی مانند محصولات پلاستیکی، مواد شوینده، کود های شیمیایی تا سوخت های مختلف و مورد مصرف مردم می شود. در صنعت پتروشیمی مواد خاصی به عنوان مواد اولیه و سیال ها به کار برده می شوند تا محصولات نهایی تولید و عرضه شوند. این مواد و سیال ها شامل گاز های طبیعی، نفت خام و مشتفات آن، اسید ها و مواد شیمیایی خورنده، بخار و … می شوند. جهت انتقال تمامی این موارد ذکر شده، از لوله های مانیسمان استفاده میشود تا فرآیند های مختلف به محصول نهایی ختم شوند.

لوله های مانیسمان که از دیرباز جزء پر مصرف ترین محصولات بازار لوله و اتصالات کشور های مختلف جهان به شمار می روند، در صنعت پتروشیمی نیز کاربرد فراوانی دارند. این لوله های فولادی، به علت ویژگی های منحصر به فردی که دارند، قادر هستند تا به عنوان لوله های انتقال دهنده سیالات مختلف در این صنعت به کار برده شوند. در صنعت پتروشیمی به علت بالا بودن حساسیت ها و خطرات ایمنی که وجود دارد، باید از لوله های بدون درز و مقاومی مثل لوله های مانیسمان استفاده شود. اما لوله های مانیسمان چه ویژگی ها و امکاناتی دارند که در این صنعت پر خطر مورد استفاده قرار میگیرند؟ این لوله ها تا چه حدی در برابر این سیالات خطرناک مقاوم هستند؟ در صورت نیاز، چه نوعی از لوله های مانیسمان برای پروژه های پتروشیمی مناسب هستند؟ با اتصال آنلاین در این مقاله همراه باشید تا به پاسخ این سوال ها و سوال های بیشتر بپردازیم.

لوله مانیسمان

لوله های مانیسمان در صنایع پتروشیمی

لوله‌ مانیسمان در صنعت پتروشیمی که حساسیت بالایی در رابطه با ایمنی و کارایی خطوط  لوله‌ کشی دارد کاربرد بسیاری دارد. این لوله ها که عمدتا از فولاد کربنی و آلیاژی تهیه و تولید می شوند، دارای مقاومت بالایی در برابر فشار و دمای سیال های مورد استفاده در پتروشیمی هستند. در فرآیندهای پتروشیمی، معمولاً سیالات با فشارهای بسیار زیاد منتقل می‌شوند و لوله‌ها باید قادر به تحمل این فشار باشند تا از نشت یا ترکیدگی جلوگیری شود. لوله‌های مانیسمان به دلیل نداشتن درزهای جوش، در برابر فشارهای داخلی بسیار مقاوم‌تر هستند و خطر پارگی و شکستگی در آن‌ها به حداقل می‌رسد. همچنین در بسیاری از فرآیند های صنایع پتروشیمی، از مواد هایی با دما های به شدت بالا استفاده میشود. لوله های مانیسمان دارای تحمل و مقاومت بالای دمایی بوده و به راحتی میتوانند به عنوان خطوط انتقال این سیالات در پتروشیمی به کار برده شوند. لوله‌های مانیسمان توانایی تحمل دماهای بالا را دارند و از نظر فنی، برای انتقال بخار، گاز و مایعات داغ بهینه‌سازی شده‌اند. در نتیجه، این لوله‌ها گزینه‌ای مناسب برای استفاده در محیط‌هایی با دمای متغیر مانند صنایع پتروشیمی هستند.

نکته مهم دیگر کاهش احتمال نشتی و ترک خوردگی لوله است. لوله های مانیسمان در برابر ضربه های داخلی و خارجی بسیار مقاوم هستند. این مقاومت به لطف فرآیند تولید یکپارچه و بدون درز و جوش لوله های مانیسمان حاصل شده است. در صنایع حساس مانند پتروشیمی، ترک خوردگی و نشتی میتواند آسیب های جبران ناپذیری را به آن سیستم منتقل کند. بنابراین شرکت های پتروشیمی به هنگام خرید توجه ویژه ای به تهیه لوله های مانیسمان دارند. در کنار تمامی این موارد، لوله کشی صنایع پتروشیمی امری پایه ای و بسیار مهم است چرا که قرار است در چندین سال آینده چرخ این صنعت را بگرداند. خرید لوله مانیسمان مناسب این اطمینان را به صاحبان پروژه های پتروشیمی میدهد که عمر مفید طولانی لوله های مانیسمان، تضمین کننده عمر طولانی پروژه آن ها خواهد بود. هر چه این سیستم های لوله کشی مانیسمان بیشتر عمر کنند، بازدهی و سود دهی صنعت پتروشیمی نیز بیشتر می شود.

لوله مانیسمان

مقایسه لوله مانیسمان با لوله درزدار در صنعت پتروشیمی

در صنایع پتروشیمی قدیم، شاهد استفاده این صنایع از لوله های درزدار در بخش هایی از پروژه های خود بوده ایم. هر چه از آن دوران گذر کردیم، استفاده از این لوله های درزدار کاهش و استفاده از لوله های مانیسمان افزایش پیدا کرد. اما دلیل این کار در صنایع پتروشیمی  چه بود؟ در ادامه به بررسی ویژگی های لوله های مانیسمان و درزدار در این صنایع خواهیم پرداخت تا به پاسخ این سوال برسیم.

لوله های مانیسمان که به لوله های بدون درز نیز معروف هستند، در یک فرآیند تولید یکپارچه و بدون استفاده از جوش تولید می شوند. این ویژگی در خطوط تولید این محصولات باعث می شود تا این لوله ها از مقاومت و استحکام بیشتری به نسبت لوله های درزدار برخورددار شوند. همچنین این فرآیند تولید لوله های مانیسمان باعث آن می شود تا مقاومت این محصولات نسبت به تغییرات دمایی بالاتر برود. در صنایع پتروشیمی شاهد تغییرات دمایی زیادی در سیال ها و محیط پروژه ها هستیم. بدیهی است که در چنین شرایطی لوله های مانیسمان توانایی تاب آوری بسیار بیشتری نسبت به لوله های درزدار دارند. از سوی دیگر، لوله های درز دار به علت فرآیند تولید و جوش خوردگی درز میانی خود، امکان نشتی در صنعت پتروشیمی را زیاد میکنند. چنین ریسک بزرگی برای یک پروژه پتروشیمی به هیچ عنوان عقلانی نبوده و میتواند موجب خسارات بسیاری شود. در نتیجه به تدریج لوله های مانیسمان جای لوله های درزدار در صنایع پتروشیمی را گرفتند. از آنجا که در اکثر پروژه های پتروشیمی از مواد خورنده شیمیایی استفاده می شود، لوله های مانیسمان کاربرد بیشتری به نسبت لوله های درزدار دارند. بدیهی است که با تمام نکات ذکر شده، علی رغم بهای بیشتر برای تهیه لوله های مانیسمان، صاحبان پروژه های پتروشیمی به سمت این لوله ها تمایل پیدا کردند.

کاربرد های خاص لوله های مانیسمان در صنعت پتروشیمی

همانطور که قبلا مطالعه نمودید، از لوله های مانیسمان برای انتقال سیالات شیمیایی در صنعت پتروشیمی استفاده می شود. اما در برخی موارد، کاربرد این محصولات از صرفا یک انتقال دهنده بیشتر میشود. موادی که در این صنایع مورد استفاده قرار میگیرند، خاصیت اسیدی و بازی دارند. بسیاری از این مواد شیمیایی خاصیت خورندگی و تهاجمی شدیدی دارند و همچنین در بسیاری از موارد، گاز های بسیار سمی از خود منتشر میکنند. اگر در هنگام انتقال این مواد، سیستم انتقال دهنده درست عمل نکند یا دچار مشکل شود، خرابی های قابل توجهی به وجود خواهد آمد. همچنین اگر سیستم انتقال این مواد دچار نشتی شوند، میتواند باعث آسیب جدی و حتی مرگ انسان های شاغل در آن پروژه شوند.

در بسیاری از صنایع دیگر و به خصوص در صنایع پتروشیمی، انتقال مواد گازی و بخار بسیار ریج است. فشار این سیال ها بسیار بالا بوده و به کار بردن لوله های مانیسمان در این صنایع یک امر ضروری هست. لوله های مانیسمان توانایی بالایی در برابر فشار های سیال و تغییرات دمایی محیطی داشته و به همین جهت، از این محصولات در صنایع پتروشیمی استفاده می شود. صنعت پتروشیمی یک صنعت بسیار حساس و پر خطر بوده و برای ساخت سیستم های لوله کشی آن باید از بهترین لوله های مانیسمان استفاده نمود. در اکثر سیستم های پتروشیمی از سیال هایی مانند نفت خام، مشتقات نفتی، گاز های طبیعی، گاز های سمی و خورنده مثل آمونیاک و کلر استفاده می شود. اکنون خودتان تصور کنید که نشتی این سیالات از لوله های بی کیفیت چه خرابی به بار می آورد.

نتیجه گیری: چرا لوله‌های مانیسمان انتخاب اول صنعت پتروشیمی هستند؟

در پایان، می‌توان گفت که لوله‌های مانیسمان به دلیل مقاومت بالا در برابر فشار، دما و خوردگی، کاهش خطر نشت و افزایش ایمنی، انتخابی ایده‌آل برای صنعت پتروشیمی هستند. این لوله‌ها با ویژگی‌های منحصر به فرد خود نه تنها عمر سیستم‌های لوله‌کشی را افزایش می‌دهند، بلکه هزینه‌های نگهداری و تعمیرات را نیز کاهش می‌دهند. از این رو، در صنعت پتروشیمی که با مواد حساس و شرایط کاری دشوار سروکار دارد، لوله‌های مانیسمان همیشه در اولویت قرار دارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *