وبلاگ

آبیاری قطره ای بدون پمپ

آبیاری قطره ای بدون پمپ

در طول زمان کشاورزی همواره دستخوش تغییرات و روش های مختلف بوده است. امروزه با گسترش علم و به وجود آمدن تکنولوژی های پیشرفته، کشاورزی هم با روش های جدیدی به کار خود ادامه می دهد. از طرفی محدودیت هایی که در منابع آبی به وجود آمده است باعث شده که روش های جدید برای آبیاری، جایگزین روش های گذشته شوند. روش های جدید آبیاری شامل آبیاری قطره ای، آبیاری بدون پمپ و آبیاری بارانی است. ما در این مطلب قرار است راجع به آبیاری بدون پمپ صحبت کنیم. اگر به این مطلب علاقمند هستید ما را تا انتها همراهی نمایید.

آشنایی بیشتر با آبیاری قطره ای بدون پمپ

آبیاری قطره ای بدون پمپ یک روش رایج در صنعت کشاورزی است. این روش با نام دیگر آبیاری ثقلی هم به کار برده می شود. این روش تقریبا جدید بوده و نیازی به تجهیزات گران قیمت ندارد. در این روش برای توزیع یکنواخت و دقیق آب، از مخازن آب استفاده می شود. مهم ترین مزیت این روش در ذخیره سازی منابع آبی و جلوگیری از هدر رفت آب است. این روش باعث شده تا محیط زیست آسیب ندیده و سلامت گیاهان حفظ شود. نکته دیگر این که روش آبیاری بدون پمپ باعث می شود که کشاورز بر اساس نیاز گونه های مختلف گیاهی آب مورد نظر را تنظیم کند.

برای آبیاری بدون پمپ چه تجهیزاتی لازم است؟

این روش بر خلاف روش های دیگر نیاز به تجهیزات فراوان و گران قیمت ندارد. بنابراین هزینه زیادی هم نمی برد. در ادامه به تجهیزات لازم برای آبیاری ثقلی اشاره می کنیم:

  • منبع و مخزن آب: اصلی ترین تجهیز برای آبیاری بدون پمپ منبع آب است. این مخزن باید ارتفاع و ابعاد مناسبی داشته باشد. منبع آب در این روش باید در یک ارتفاع مناسب قرار بگیرد تا نیروی گرانش آب را به سمت گیاهان ببرد.
  • لوله های آب: لوله در این روش برای انتقال آب از مخزن به گیاهان است. این لوله ها در ابعاد و اندازه های مختلفی هستند. ساختار لوله باید به شکلی باشد که فشار مورد نظر را برای حرکت آب تامین کند. برای این لوله ها باید در ابتدا و انتهای آن بست هندلی بسته شود تا از اتلاف آن جلوگیری کند.
  • سازه نگهدارنده مخزن: برای ایجاد ارتفاع مناسب برای نصب مخزن لازم است که سازه ای وجود داشته باشد که بتواند مخزن را در حالت مخصوص نگه دارد. این سازه معمولا از جنس فلز ساخته می شود؛ البته از آجر و بلوک هم می تواند استفاده کرد.
  • تایمر و فیلتر: فیلتر و تایمر هم از دیگر تجهیزاتی هستند که از گرفتگی لوله ممانعت می کنند. تایمر ها همچنین باعث می شوند که فرایند آبیاری منظم انجام شده و از اختلال جلوگیری می کنند.

آبیاری قطره ای بدون پمپ

روش کار با آبیاری بدون پمپ

در این روش باید آب ذخیره شده در منبع آب توسط نیروی گرانش زمین به سمت پایین آمده و به سمت گیاهان می رود. مهم ترین عامل در این منبع را نیروی گرانش زمین بازی می کند. این نوع آبیاری نیاز به یک منبع دارد که در ارتفاع نصب شود. به این منبع لوله های کوچک تری نصب می شود که آب را تقسیم کرده و به گیاهان می رسانند. روش های آبیاری در قدیم معمولا مقدار زیادی آب را به گیاه می رساند که باعث هدر رفت آب می شد. این روش با جلوگیری از هدر رفت آب می تواند گیاهان را بدون ضعیف شدن آبیاری کند. هر چند که لازم است در هنگام نصب آبیاری قطره ای ، کارشناسی مجرب و کار آزموده در کنار شما باشد.

مزیت های استفاده از روش آبیاری بدون پمپ

استفاده از روش آبیاری ثقلی می تواند مزیت های مختلفی را به همراه داشته باشد. این روش در زمینه ها و برای گیاهان مختلفی استفاده می شود. مهم ترین مزیت های آبیاری بدون پمپ عبارت است از:

  1. عدم استفاده از تجهیزات برقی به دلیل استفاده از نیروی گرانش زمین و طراحی منحصر به فرد. لازم به ذکر است که به همین دلیل، تعمیرات دستگاه بسیار راحت تر و کم هزینه تر است.
  2. هدر رفت آب در این روش تقریبا صفر بوده و نقش مهمی در حفظ ذخایر آبی دارد. تمامی آبی که به سمت گیاهان منتقل می شود توسط گیاه جذب شده و هدر نمی رود.
  3. روش آبیاری بدون پمپ سازگاری بالایی با محیط زیست داشته و آسیبی به خاک و زمین نمی رساند.
  4. سلامت گیاه در این روش حفظ شده و باعث رشد بهتر آن می شود.
  5. کنترل و مدیریت منبع آب برای کشاورز بسیار راحت تر بوده و بهتر انجام می شود.
  6. در کاربری های مختلفی همچون مزارع کوچک و بزرگ، باغ های خانگی، آبیاری پارک های شهری، آبیاری در مناطق کم آب و دیگر زمین ها از آبیاری بدون پمپ استفاده می شود.

جمع بندی

روش آبیاری قطره ای بدون پمپ یا همان آبیاری ثقلی می تواند تاثیرات مختلفی در حفظ محیط زیست و سلامت گیاه داشته باشد و ارزش خاک را حفظ کند. این روش همچنین با حفظ ذخایر آبی نقش مهمی در ذخیره سازی منابع آبی دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *